New Orbiter Beta Released (r.13, Mar 7, 2015)

jroly

Donator
Donator
Joined
Jan 26, 2014
Messages
403
Reaction score
0
Points
16
I know map MFD is not working right, the orbit lines do not display correctly and if you follow the HUD onscreen marker, you'll never get there.
 

NextBigLeap

New member
Joined
Jul 17, 2014
Messages
66
Reaction score
0
Points
0
Location
Portsmouth, RI
In D3D7 external client I cant transition through 2d, 3d, and 3d external views it just CTD as soon as I press F8
 

jarmonik

Addon Developer
Addon Developer
Beta Tester
Joined
Mar 28, 2008
Messages
2,134
Reaction score
111
Points
63
Website
users.kymp.net
D3D9Client for Beta Rev 9

Here's a new build for the latest beta.

- Splash screen fixed
- DG HUD issue fixed
- 2D panel is now working
- Tile Debugger implemented (activated from D3D9Client.cfg)

I have noticed some random anomalies with a surface tiles when testing with my regular scenarios near Himalayas. From time to time some tiles are miss-placed, appearing in weird angles or appearing enlarged. The inline engine seems to be working fine and I haven't got the pre-build D3D7Client to work. It would be important to get a fresh build of the D3D7Client for reference to narrow down the possible source of the problem.

Getting error: "413 Request Entity Too Large" when trying to attach 1.1MB zip
Will upload to CodePlex... Download
 
Last edited:

martins

Orbiter Founder
Orbiter Founder
Joined
Mar 31, 2008
Messages
2,349
Reaction score
17
Points
0
Website
orbit.medphys.ucl.ac.uk
The inline engine seems to be working fine and I haven't got the pre-build D3D7Client to work. It would be important to get a fresh build of the D3D7Client for reference to narrow down the possible source of the problem.
You mean it doesn't compile from the sources? I can upload a new compiled zip package to Sourceforge if it helps, but the only difference will be the fix of the F8 switching crash.

Edit: I've uploaded D3D7client141222.zip to sourceforge now.
I have Cloud shadows flickers when orbiting: http://gyazo.com/740d14bcd2c2095eba7f6e656e27b1cd
Note that the implementation of cloud shadows isn't complete in the D3D7 client, so if the D3D9 implementation is derived from it, that could be the problem you see. What is missing is the implementation of partial texture overlaps between cloud textures and surface meshes. This isn't going to be trivial, so it might take me a while. If you do find a working solution, I'd be very interested. Apart from that, a temporary fix would be to disable the rotation of the cloud layer, so that partial overlaps don't occur.
 

Ripley

Tutorial translator
Donator
Joined
Sep 12, 2010
Messages
2,957
Reaction score
183
Points
78
Location
Rome
Website
www.tuttovola.org
Last edited:

jroly

Donator
Donator
Joined
Jan 26, 2014
Messages
403
Reaction score
0
Points
16
jarmonik, I just tried it out, the surface tiles for Moon and Mars are not loading unless you zoom out a lot from the surface. Earth worked fine thou.

Nevermind me however, I seem to be having a lot of issues running this beta. :huh:
 

Ripley

Tutorial translator
Donator
Joined
Sep 12, 2010
Messages
2,957
Reaction score
183
Points
78
Location
Rome
Website
www.tuttovola.org
First and foremost, thank you Martin!!

...To get the most of it (and to be able to recreate the screenshots on the Orbiter website), you'll also need to download an updated Earth texture tile...
Do these new textures replace some of the "Optional hires texture packs"?
Must they be installed last?
 

martins

Orbiter Founder
Orbiter Founder
Joined
Mar 31, 2008
Messages
2,349
Reaction score
17
Points
0
Website
orbit.medphys.ucl.ac.uk
Yes. You should install the new EarthHi_10_08.zip file on top of the existing Earth highres textures and overwrite when asked. But be aware of the "obsolete residual tiles" issue further back in this thread.

I'll try to update all Earth texture packs later today on the alteaaerospace server, and soon after that, the orbiter-radio.co.uk server should also be synced. So for anybody who downloads a fresh set of Earth textures into a clean directory (not an existing one!), everything should be consistent, and there won't be a need to separately download the EarthHi_10_08.zip linked to in this thread.
 

jarmonik

Addon Developer
Addon Developer
Beta Tester
Joined
Mar 28, 2008
Messages
2,134
Reaction score
111
Points
63
Website
users.kymp.net
You mean it doesn't compile from the sources? I can upload a new compiled zip package to Sourceforge if it helps, but the only difference will be the fix of the F8 switching crash.

It appears to crash right when I activate the D3D7Client from the launchpad. Looks like I have to start installing DX7 SDK.
There are no errors reported.
 
Last edited:

JMW

Aspiring Addon Developer
Joined
Aug 5, 2008
Messages
546
Reaction score
18
Points
33
Location
Back in Blighty - marooned at home
Was this solved?

Did you solve your ctd gattispilot?

Downloaded and ran in regular graphics. I opened a delta glider scenario it opened and then ctd. Running Windows 8.1

Getting this too - I'm on Windows 8.1 (poor us!)
:hailprobe:

Orbiter log - doesn't tell me anything...... does it?

Code:
**** Orbiter.log
000000.000: Build Dec 20 2014 [v.141220]
000000.000: Timer precision: 4.27634e-007 sec
000000.000: Found 0 joystick(s)
000000.000: Devices enumerated: 6
000000.000: Devices accepted: 5
000000.000: [ ] RGB Emulation (SW)
000000.000: [ ] Direct3D HAL (HW)
000000.000: [x] Direct3D T&L HAL (HW)
000000.000: [ ] Direct3D HAL (Intel(R) HD Graphics 4000) (HW)
000000.000: [x] Direct3D T&L HAL (Intel(R) HD Graphics 4000) (HW)
000000.000: Module AtlantisConfig.dll .... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module AtmConfig.dll ......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module DGConfigurator.dll .... [Build 141220, API 141220]
000000.000: 
000000.000: **** Creating simulation session
000000.000: DirectDraw interface OK
000000.000: Direct3D interface OK
000000.000: Graphics: Viewport: Window 1594 x 871 x 32
000000.000: Graphics: Hardware T&L capability: Yes
000000.000: Graphics: Z-buffer depth: 32 bit
000000.000: Graphics: Active lights supported: 8
000000.000: Loading 15382 records from star database
000000.000: ---------------------------------------------------------------
000000.000: >>> ERROR: DDraw error DDERR_BLTFASTCANTCLIP
000000.000: >>> [OrbiterGraphics::clbkBlt | .\OGraphics.cpp | 1595]
000000.000: ---------------------------------------------------------------
000000.000: Module Sun.dll ............... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(E) Sun: Precision 1e-006, Terms 554/6634
000000.000: Module Mercury.dll ........... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Mercury: Precision 1e-005, Terms 167/7123
000000.000: Module Venus.dll ............. [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module VenusAtm2006.dll ...... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Venus: Precision 1e-005, Terms 79/1710
000000.000: Module Earth.dll ............. [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module EarthAtmJ71G.dll ...... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Earth: Precision 1e-008, Terms 2564/2564
000000.000: Module Moon.dll .............. [Build 141220, API 141220]
ELP82: Precision 1e-005, Terms 116/829
000000.000: Module Mars.dll .............. [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module MarsAtm2006.dll ....... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Mars: Precision 1e-005, Terms 405/6400
000000.000: Module Phobos.dll ............ [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Deimos.dll ............ [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Galsat.dll ............ [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Jupiter.dll ........... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Jupiter: Precision 1e-006, Terms 1624/3625
000000.000: Module Io.dll ................ [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Europa.dll ............ [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Ganymede.dll .......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Callisto.dll .......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Satsat.dll ............ [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Saturn.dll ............ [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Saturn: Precision 1e-006, Terms 2904/6365
000000.000: Module Mimas.dll ............. [Build 141220, API 141220]
SATSAT Mimas: Terms 113
000000.000: Module Enceladus.dll ......... [Build 141220, API 141220]
SATSAT Enceladus: Terms 33
000000.000: Module Tethys.dll ............ [Build 141220, API 141220]
SATSAT Tethys: Terms 101
000000.000: Module Dione.dll ............. [Build 141220, API 141220]
SATSAT Dione: Terms 59
000000.000: Module Rhea.dll .............. [Build 141220, API 141220]
SATSAT Rhea: Terms 68
000000.000: Module Titan.dll ............. [Build 141220, API 141220]
SATSAT Titan: Terms 100
000000.000: Module Iapetus.dll ........... [Build 141220, API 141220]
SATSAT Iapetus: Terms 605
000000.000: Module Uranus.dll ............ [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Uranus: Precision 1e-006, Terms 1827/5269
000000.000: Module Miranda.dll ........... [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Ariel.dll ............. [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Umbriel.dll ........... [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Titania.dll ........... [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Oberon.dll ............ [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Neptune.dll ........... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Neptune: Precision 1e-006, Terms 391/2024
000000.000: Finished initialising world
000000.000: Module DeltaGlider.dll ....... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module LuaInline.dll ......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module ShuttleA.dll .......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module ShuttlePB.dll ......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Finished initialising status
000000.000: Finished initialising camera
000000.000: Finished setting up render state
000000.000: Finished initialising panels

Can I add - it crashes within 2 seconds of Scenario start:(

---------- Post added at 09:15 PM ---------- Previous post was at 07:24 PM ----------

If I deselect "Surface elevation" under visual effects I can run scenarios but guess what - no mountains.:nono:
 
Last edited:

Kyle

Armchair Astronaut
Addon Developer
Joined
Mar 17, 2008
Messages
3,711
Reaction score
64
Points
88
Website
orbithangar.com
Similar issue on my end, opens up then CTDs about 1.5 seconds into the scenario. This is a fresh install. Using Windows 7.

My log:

Code:
**** Orbiter.log
000000.000: Build Dec 20 2014 [v.141220]
000000.000: Timer precision: 3.66538e-007 sec
000000.000: Found 1 joystick(s)
000000.000: Devices enumerated: 4
000000.000: Devices accepted: 3
000000.000: [ ] RGB Emulation (SW)
000000.000: [x] Direct3D HAL (HW)
000000.000: [x] Direct3D HAL (Intel(R) HD Graphics) (HW)
000000.000: Module AtlantisConfig.dll .... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module AtmConfig.dll ......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module DGConfigurator.dll .... [Build 141220, API 141220]
000000.000: 
000000.000: **** Creating simulation session
000000.000: DirectDraw interface OK
000000.000: Direct3D interface OK
000000.000: Graphics: Viewport: Window 1914 x 1052 x 32
000000.000: Graphics: Hardware T&L capability: No
000000.000: Graphics: Z-buffer depth: 32 bit
000000.000: Graphics: Active lights supported: -1
000000.000: Loading 15382 records from star database
000000.000: ---------------------------------------------------------------
000000.000: >>> ERROR: DDraw error DDERR_BLTFASTCANTCLIP
000000.000: >>> [OrbiterGraphics::clbkBlt | .\OGraphics.cpp | 1595]
000000.000: ---------------------------------------------------------------
000000.000: Module Sun.dll ............... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(E) Sun: Precision 1e-006, Terms 554/6634
000000.000: Module Mercury.dll ........... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Mercury: Precision 1e-005, Terms 167/7123
000000.000: Module Venus.dll ............. [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module VenusAtm2006.dll ...... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Venus: Precision 1e-005, Terms 79/1710
000000.000: Module Earth.dll ............. [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module EarthAtmJ71G.dll ...... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Earth: Precision 1e-008, Terms 2564/2564
000000.000: Module Moon.dll .............. [Build 141220, API 141220]
ELP82: Precision 1e-005, Terms 116/829
000000.000: Module Mars.dll .............. [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module MarsAtm2006.dll ....... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Mars: Precision 1e-005, Terms 405/6400
000000.000: Module Phobos.dll ............ [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Deimos.dll ............ [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Galsat.dll ............ [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Jupiter.dll ........... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Jupiter: Precision 1e-006, Terms 1624/3625
000000.000: Module Io.dll ................ [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Europa.dll ............ [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Ganymede.dll .......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Callisto.dll .......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Satsat.dll ............ [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module Saturn.dll ............ [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Saturn: Precision 1e-006, Terms 2904/6365
000000.000: Module Mimas.dll ............. [Build 141220, API 141220]
SATSAT Mimas: Terms 113
000000.000: Module Enceladus.dll ......... [Build 141220, API 141220]
SATSAT Enceladus: Terms 33
000000.000: Module Tethys.dll ............ [Build 141220, API 141220]
SATSAT Tethys: Terms 101
000000.000: Module Dione.dll ............. [Build 141220, API 141220]
SATSAT Dione: Terms 59
000000.000: Module Rhea.dll .............. [Build 141220, API 141220]
SATSAT Rhea: Terms 68
000000.000: Module Titan.dll ............. [Build 141220, API 141220]
SATSAT Titan: Terms 100
000000.000: Module Iapetus.dll ........... [Build 141220, API 141220]
SATSAT Iapetus: Terms 605
000000.000: Module Uranus.dll ............ [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Uranus: Precision 1e-006, Terms 1827/5269
000000.000: Module Miranda.dll ........... [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Ariel.dll ............. [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Umbriel.dll ........... [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Titania.dll ........... [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Oberon.dll ............ [Build ******, API 060425]
000000.000: Module Neptune.dll ........... [Build 141220, API 141220]
VSOP87(B) Neptune: Precision 1e-006, Terms 391/2024
000000.000: Finished initialising world
000000.000: Module DeltaGlider.dll ....... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module LuaInline.dll ......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module ShuttleA.dll .......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Module ShuttlePB.dll ......... [Build 141220, API 141220]
000000.000: Finished initialising status
000000.000: Finished initialising camera
000000.000: Finished setting up render state
000000.000: Finished initialising panels
 

martins

Orbiter Founder
Orbiter Founder
Joined
Mar 31, 2008
Messages
2,349
Reaction score
17
Points
0
Website
orbit.medphys.ucl.ac.uk
If I deselect "Surface elevation" under visual effects I can run scenarios but guess what - no mountains.:nono:

Ok, sounds like there may be a problem. Are there any scenarios you can run without having to disable elevation support?

Can you try the following: edit the "DG Mk4 in orbit" scenarios by removing all vessels except GL-01. Check if that runs without crashing with elevation enabled. If it does, use the scenario editor to place the vessel on the ground (or try to land it yourself) and see if that works.

Then, edit the "DG-S ready for takeoff", again only leaving GL-01S in the scenario, and try that.

Hopefully, some of these will work and may allow to establish a pattern.
 

SolarLiner

It's necessary, TARS.
Addon Developer
Joined
Jun 14, 2010
Messages
1,847
Reaction score
0
Points
0
Location
404 ROAD NOT FOUND
Also, another question: How can one determine what tile go where on the planet?

I'm secretly continuing my project TileMaker for a compatibility towards Orbiter 2015, but I'm stuck on the logic I should apply there. The first 2 levels contains only one texture of the whole planet, and then it's 2, then 4 textures, and so on.
Trying to, from that, make a suitable algorithm fails miserably.
So, what is the logic behind the implementation of the surface tiles?
 

JMW

Aspiring Addon Developer
Joined
Aug 5, 2008
Messages
546
Reaction score
18
Points
33
Location
Back in Blighty - marooned at home
Haven't found a scenario that runs with it checked - been through most - including Views and The Solar System.
Earth textures don't seem to be loading in those first two seconds - atmospheric haze is there though.

Editing out everything except GL-01 in "DG Mk4 in orbit" has no effect - still ctd
 

Xyon

Puts the Fun in Dysfunctional
Administrator
Moderator
Addon Developer
Webmaster
GFX Staff
Donator
Beta Tester
Joined
Aug 9, 2009
Messages
6,630
Reaction score
101
Points
138
Location
10.0.0.1
Website
www.orbiter-radio.co.uk

martins

Orbiter Founder
Orbiter Founder
Joined
Mar 31, 2008
Messages
2,349
Reaction score
17
Points
0
Website
orbit.medphys.ucl.ac.uk
Ok, that probably means that it is not the vessel-surface interaction which causes the problem, but the tile generator. I'll see if I can put a few more assertion checks in the code to get this narrowed down.
 

martins

Orbiter Founder
Orbiter Founder
Joined
Mar 31, 2008
Messages
2,349
Reaction score
17
Points
0
Website
orbit.medphys.ucl.ac.uk
Also, another question: How can one determine what tile go where on the planet?

I'm secretly continuing my project TileMaker for a compatibility towards Orbiter 2015, but I'm stuck on the logic I should apply there. The first 2 levels contains only one texture of the whole planet, and then it's 2, then 4 textures, and so on.
Trying to, from that, make a suitable algorithm fails miserably.
So, what is the logic behind the implementation of the surface tiles?

From level 4, it is a quadtree, which at the root has two textures (eastern and western hemisphere, consisting of a 512x512 texture each. Each subsequent level divides the parent tile into 4 subtiles.

Have a look at Utils/tileedit.exe. (you'll have to download the Matlab-2012a 64-bit runtimes as explained earlier in this thread). This will allow you to traverse the quadtree, and shows the longitude and latitude index of each tile.
 

Donamy

Addon Developer
Addon Developer
Donator
Beta Tester
Joined
Oct 16, 2007
Messages
6,832
Reaction score
86
Points
123
Location
Cape
Will this run with XP ?
 
Top