OHM Better ISS

Ripley

Tutorial translator
Donator
Joined
Sep 12, 2010
Messages
3,136
Reaction score
411
Points
123
Location
Rome
Website
www.tuttovola.org
Does this add-on automagically replaces the default ISS in standard scenarios?
 

francisdrake

Addon Developer
Addon Developer
Joined
Mar 23, 2008
Messages
1,129
Reaction score
996
Points
128
Website
francisdrakex.deviantart.com
... and add a few lines to the scenario file, otherwise the solar panels are missing:

BEGIN_SHIPS
ISS:ISS_HD
...
CMG 2
TGT_RPY 0.0 0.0 0.0
SOLARPANELS 1 0.904939 0.987198 0.904939
END

@ Max-Q: I'd suggest to include a default configuration in the ISS_HD.dll, so the default ISS can easily be replaced with the ISS_HD, by changing only the header from ISS: ProjectAlpha_ISS to ISS:ISS_HD. ;)
 

Max-Q

99 40
Addon Developer
Joined
Jul 5, 2021
Messages
768
Reaction score
1,187
Points
108
Location
Cislunar Space
Website
www.orbiter-forum.com
I'd suggest to include a default configuration in the ISS_HD.dll, so the default ISS can easily be replaced with the ISS_HD, by changing only the header from ISS: ProjectAlpha_ISS to ISS:ISS_HD
That is already set up. If there are no extra lines in the scenario, it starts out by default in CMG free drift, with the solar panels set at default and sun tracking active. The only purpose for the "SOLARPANELS 1 #.###### #.###### #.######" line is so the panels don't have to move from the default position to point at the sun every time. I could make it so it starts in CMG attitude keeping mode if that would be better. Here is a scn to test out the solar panels.
 

Attachments

  • ISS in orbit.scn.txt
    690 bytes · Views: 23

gattispilot

Addon Developer
Addon Developer
Joined
Oct 17, 2007
Messages
8,948
Reaction score
2,912
Points
203
Location
Dallas, TX
So I downloaded your separate meshes. But how to figure out what each mesh is? I open the ISS complete is 3dpaint. But how to tell which mesh is which?
 

Max-Q

99 40
Addon Developer
Joined
Jul 5, 2021
Messages
768
Reaction score
1,187
Points
108
Location
Cislunar Space
Website
www.orbiter-forum.com
Right click ISS_complete.3mf and select Open With > 3D Builder. 3D builder will show each group individually. For, say mesh #5, that would be the fifth group in the .3mf file.
 

Gargantua2024

The Desktop Orbinaut
Joined
Oct 14, 2016
Messages
1,081
Reaction score
1,291
Points
128
Location
San Jose Del Monte, Bulacan
But how to tell which mesh is which?
Here are the names of the files included in ISS Meshes in order:
  • 01 = Alpha Magnetic Spectrometer 2
  • 02 = Pirs
  • 03 = Poisk
  • 04 = Rassvet
  • 05 = PMA-1
  • 06 = Z1
  • 07 = ESP-1
  • 08 = Mobile Base System
  • 09 = S1 (radiators)
  • 10 = S4 (solar panel 1)
  • 11 = S4 (solar panel 2)
  • 12 = S6 (solar panel 1)
  • 13 = S6 (solar panel 2)
  • 14 = S6 Truss
  • 15 = S5 Truss
  • 16 = S4 Truss
  • 17 = ESP-3
  • 18 = ELC-2
  • 19 = ELC-4
  • 20 = S3 Truss
  • 21 = OBSS
  • 22 = S1 Truss
  • 23 = P1 (radiators)
  • 24 = P6 (solar panel 1)
  • 25 = P6 (solar panel 2)
  • 26 = P6 Truss
  • 27 = P4 (solar panel 1)
  • 28 = P4 (solar panel 2)
  • 29 = P5 Truss
  • 30 = P4 Truss
  • 31 = ELC-1
  • 32 = ELC-3
  • 33 = P3 Truss
  • 34 = P1 Truss
  • 35 = S0 Truss
  • 36 = PMA-2
  • 37 = Columbus
  • 38 = Kibo (Experiment Logistics Module)
  • 39 = Kibo (Pressurized Module)
  • 40 = Harmony
  • 41 = Destiny (window cover)
  • 42 = Destiny
  • 43 = ESP-2
  • 44 = Quest
  • 45 = Cupola (cover 1)
  • 46 = Cupola (cover 2)
  • 47 = Cupola (cover 3)
  • 48 = Cupola (cover 4)
  • 49 = Cupola (cover 5)
  • 50 = Cupola (cover 6)
  • 51 = Cupola (cover 7)
  • 52 = Cupola
  • 53 = Leonardo
  • 54 = Unity
  • 55 = Tranquility
  • 56 = PMA-3
  • 57 = Canadarm2
  • 58 = Dextre
  • 59 = RapidScat
  • 50 = Kibo (Remote Manipulator System)
  • 61 = Kibo (Exposed Facility)
  • 62 = Zarya
  • 63 = Zvezda
  • 64 = Zvezda (solar panel 1)
  • 65 = Zvezda (solar panel 2)
 

gattispilot

Addon Developer
Addon Developer
Joined
Oct 17, 2007
Messages
8,948
Reaction score
2,912
Points
203
Location
Dallas, TX
I was wondering if the shuttle should use these meshes or one already out. Of course attachments,....... will be needed. Like for STS 88
 

gattispilot

Addon Developer
Addon Developer
Joined
Oct 17, 2007
Messages
8,948
Reaction score
2,912
Points
203
Location
Dallas, TX
Odd. Gets a CTD in 2010. can't find the ISS-HD. It is there. I might recompile for 2010 and see?
 

Max-Q

99 40
Addon Developer
Joined
Jul 5, 2021
Messages
768
Reaction score
1,187
Points
108
Location
Cislunar Space
Website
www.orbiter-forum.com
You are welcome to recompile for 2010 if you want, I don’t know of anything in the code not 2010 compatible. If it would be easier, I can compile against 2010 for you in the next few days and just post the dll here.
 

gattispilot

Addon Developer
Addon Developer
Joined
Oct 17, 2007
Messages
8,948
Reaction score
2,912
Points
203
Location
Dallas, TX
You are welcome to recompile for 2010 if you want, I don’t know of anything in the code not 2010 compatible. If it would be easier, I can compile against 2010 for you in the next few days and just post the dll here.
Ok. Thanks.
 

gattispilot

Addon Developer
Addon Developer
Joined
Oct 17, 2007
Messages
8,948
Reaction score
2,912
Points
203
Location
Dallas, TX
Works, Thanks. I have been asked about this:
Is there a way to make the SSRMS come to life or add lights out side of this ISS

I think the simple answer is NO on the SSRMS. I know one can use VB and get it to work. Lights would be easier. I think the max is 8 lights.
 

Max-Q

99 40
Addon Developer
Joined
Jul 5, 2021
Messages
768
Reaction score
1,187
Points
108
Location
Cislunar Space
Website
www.orbiter-forum.com
Works, Thanks. I have been asked about this:
Is there a way to make the SSRMS come to life or add lights out side of this ISS
Second question first: Lights should be pretty easy, I just need the data.

About the SSRMS: I did strongly consider supporting the addon DaveS mentioned, but there were some issues. Where are all of the attachment points? Obviously there are hundreds of grapple fixtures on the ISS, which ones are used for the Candarm2? The points on the MBS would have to move, if an attachment point is moved in orbiter is moved with something attached, are there any issues? To be able to "walk" the arm, AFIK both parent and child points would have to be defined for each point. I would like to support the SSRMS addon, but need some more info.
 
Last edited:

barrygolden

Well-known member
Joined
Nov 3, 2009
Messages
1,021
Reaction score
379
Points
98
Location
North of Houston
This works super in 2010 . It could use the red and Green lights on the end of the booms and maybe some eva lights near the part storage areas and the Quest air lock. might think about adding an EVA guy or an MMU near there .
 

barrygolden

Well-known member
Joined
Nov 3, 2009
Messages
1,021
Reaction score
379
Points
98
Location
North of Houston
Couple things to add . the cupola should be able to open and an eva guy. if you add the working RMS it should be attached to the Unity module on the Earth side to remove payloads fro the Shuttle or Venture Stars payload bay
 

gattispilot

Addon Developer
Addon Developer
Joined
Oct 17, 2007
Messages
8,948
Reaction score
2,912
Points
203
Location
Dallas, TX
Since EVA for 2016 really does not work, can't do that. I know for the shuttle I worked around it. The ISS a-z has it also. Adding an attachment isn't hard, just got got know where to place.
 
Top