Problem Adding music to orbiter music folder

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
I have followed the instructions in the folder regarding putting music into orbiter

I am using the MP3 into folder method

I have renamed the playlist file as instructed. When I open orbiter and go to the radio and try to play something. I get a freeze up and not even a CTD. Can someone please help?

I was hoping not to use win amp as I don't normally but the freeze up leads me to think something else is up. I have checked the forum and see nothing about it.
 

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
I will see if anything is there. I have played orbiter since then. Does it not over write?

---------- Post added at 08:03 PM ---------- Previous post was at 07:58 PM ----------

This is the orbiter log. I don't see anything there. I have also included below that the log from orbiter sound

**** Orbiter.log
Build Aug 30 2010 [v.100830]
Timer precision: 2.79365e-007 sec
Found 0 joystick(s)
Devices enumerated: 6
Devices accepted: 4
==> RGB Emulation
==> Direct3D HAL
==> Direct3D HAL (Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family)
==> Direct3D HAL (Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family) #2
Module AtlantisConfig.dll .... [Build 100830, API 100830]
Module AtmConfig.dll ......... [Build 100830, API 100830]
Module DGConfigurator.dll .... [Build 100830, API 100830]
Module Framerate.dll ......... [Build 100830, API 100830]
Module RWarpMFD.dll .......... [Build ******, API 060425]
---------------------------------------------------------------
>>> WARNING: Obsolete API function used: oapiRegisterMFDMode
At least one active module is accessing an obsolete interface function.
Addons which rely on obsolete functions may not be compatible with
future versions of Orbiter.
---------------------------------------------------------------
Module HoverMFD.dll .......... [Build 140120, API 100830]
Module ScnEditor.dll ......... [Build 100830, API 100830]
Module ExtMFD.dll ............ [Build 100830, API 100830]
Module OrbiterSound.dll ...... [Build 121120, API 100830]

**** Creating simulation session
DirectDraw interface OK
Direct3D interface OK
Graphics: Viewport: Fullscreen 1024 x 768 x 16
Graphics: Hardware T&L capability: No
Graphics: Z-buffer depth: 16 bit
Graphics: Active lights supported: -1
Loading 15382 records from star database
Module Sun.dll ............... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(E) Sun: Precision 1e-006, Terms 554/6634
Module Mercury.dll ........... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Mercury: Precision 1e-005, Terms 167/7123
Module Venus.dll ............. [Build 100830, API 100830]
Module VenusAtm2006.dll ...... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Venus: Precision 1e-005, Terms 79/1710
Module Earth.dll ............. [Build 100830, API 100830]
Module EarthAtmJ71G.dll ...... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Earth: Precision 1e-008, Terms 2564/2564
Module Moon.dll .............. [Build 100830, API 100830]
ELP82: Precision 1e-005, Terms 116/829
Module Mars.dll .............. [Build 100830, API 100830]
Module MarsAtm2006.dll ....... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Mars: Precision 1e-005, Terms 405/6400
Module Phobos.dll ............ [Build ******, API 060425]
Module Deimos.dll ............ [Build ******, API 060425]
Module Galsat.dll ............ [Build 100217, API 100215]
Module Jupiter.dll ........... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Jupiter: Precision 1e-006, Terms 1624/3625
Module Io.dll ................ [Build 100217, API 100215]
Module Europa.dll ............ [Build 100217, API 100215]
Module Ganymede.dll .......... [Build 100217, API 100215]
Module Callisto.dll .......... [Build 100217, API 100215]
Module Satsat.dll ............ [Build 100215, API 100212]
Module Saturn.dll ............ [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Saturn: Precision 1e-006, Terms 2904/6365
Module Mimas.dll ............. [Build 100215, API 100212]
SATSAT Mimas: Terms 113
Module Enceladus.dll ......... [Build 100215, API 100212]
SATSAT Enceladus: Terms 33
Module Tethys.dll ............ [Build 100215, API 100212]
SATSAT Tethys: Terms 101
Module Dione.dll ............. [Build 100215, API 100212]
SATSAT Dione: Terms 59
Module Rhea.dll .............. [Build 100215, API 100212]
SATSAT Rhea: Terms 68
Module Titan.dll ............. [Build 100215, API 100212]
SATSAT Titan: Terms 100
Module Iapetus.dll ........... [Build 100215, API 100212]
SATSAT Iapetus: Terms 605
Module Uranus.dll ............ [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Uranus: Precision 1e-006, Terms 1827/5269
Module Miranda.dll ........... [Build ******, API 060425]
Module Ariel.dll ............. [Build ******, API 060425]
Module Umbriel.dll ........... [Build ******, API 060425]
Module Titania.dll ........... [Build ******, API 060425]


orbiter sound

********************************************************
OrbiterSound 4.0 (3D) Build Nov 20 2012 01:00
********************************************************

Orbiter version: 100830
Advanced OrbiterSound settings: (Edit: 'Sound/cfg/Editable_Advanced_Configuration.cfg')
-------------------------------
Primary buffer 22050hz 16bits (default 22050/16)
DopplerFactor 1.00 (default 1.00)
VaccumAttenuationFactor 1.00 (default 1.00)
SoundDistanceFactor 1.00 (default 1.00)
MaxSoundProcessPerSecond 60 (default 60)
MaxAnimCheckPerFrame 10 (default 10)
PlayWhenOrbiterInBackground false (default false)
WriteInLogAllLoadedSound false (default false)
-------------------------------

Orbiter directory: C:\Orbiter 2010\
Listing planets winds and bases sounds:
6 planet wind sound found
5 bases sound found
Passed initModule - Ok
Vessel lizzy requested an ID, returned= 0 OK


Attempting RenderViewport initialisation...
Attempting GetStartValue initialisation...
Passed GetStartValue - Ok
Initialising directsound...
Sound hardware capabilities: Driver is certified.
Maximum hardware mixing buffers: 4.
Maximum hardware 3D buffers: 3.
headphone.
Attempt to create Primary buffer: 22050hz 16bits 3d: yes
3D primary buffer initialised OK
directsound initialised - OK
Passed RenderViewport - Ok
Attempting Mp3 initialisation...
MP3 found in directory = 17
Mp3 initialised - Ok
Focus changed attempting to load vessel wave
Info: No sound config found for class: PAX377
Focus changed load vessel wave - OK
FAILED: FindResource DX Code: E_FAIL
LoadWave3D->unable to load 3D wave: sound\vessel\countdown.wav DX Code: E_FAIL
MFD Requested an ID: RWarpMFD_35gFD234HG Assigned ID=0 OK
Attempting to close viewport...
Attempting to kill DirectSound...
-------------------------------
Wav files Statistics:
---------------------
Nbr of wav loaded during simulation: 185
Nbr of wav re-used from memory: 15 (not loaded from disk so not counted in wav loaded)
Max nbr of wav in memory in same time: 47
Nbr of wav failed to load: 1
Nbr of wav not unloaded at exit: 0
-------------------------------
DirectSound killed - OK
Passed CloseRenderViewport - Ok
Exited to Orbiter Launchpad - OK

Passed ExitModule - Ok
 

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
not a problem...be back in a min
 

PhantomCruiser

Wanderer
Moderator
Tutorial Publisher
Joined
Jan 23, 2009
Messages
5,536
Reaction score
95
Points
138
Location
Cleveland
Open the playlist from Windows media player; drag and drop what music you want into the playlist and save it.

I've been listening to ZZ Top all day in LEO.
 

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
this is after a freeze

I have 17 mp3's in the folder. I have tried a few ways to do it.

1. load mp3's and switch play mode in mfd when i get to the space setting..freeze

2. the same as above...in sound config set to always play mp3. start orbiter INSTANT FREEZE without any delay.

**** Orbiter.log
Build Aug 30 2010 [v.100830]
Timer precision: 2.79365e-007 sec
Found 0 joystick(s)
Devices enumerated: 6
Devices accepted: 4
==> RGB Emulation
==> Direct3D HAL
==> Direct3D HAL (Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family)
==> Direct3D HAL (Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family) #2
Module AtlantisConfig.dll .... [Build 100830, API 100830]
Module AtmConfig.dll ......... [Build 100830, API 100830]
Module DGConfigurator.dll .... [Build 100830, API 100830]
Module Framerate.dll ......... [Build 100830, API 100830]
Module RWarpMFD.dll .......... [Build ******, API 060425]
---------------------------------------------------------------
>>> WARNING: Obsolete API function used: oapiRegisterMFDMode
At least one active module is accessing an obsolete interface function.
Addons which rely on obsolete functions may not be compatible with
future versions of Orbiter.
---------------------------------------------------------------
Module HoverMFD.dll .......... [Build 140120, API 100830]
Module ScnEditor.dll ......... [Build 100830, API 100830]
Module ExtMFD.dll ............ [Build 100830, API 100830]
Module OrbiterSound.dll ...... [Build 121120, API 100830]

**** Creating simulation session
DirectDraw interface OK
Direct3D interface OK
Graphics: Viewport: Fullscreen 1024 x 768 x 16
Graphics: Hardware T&L capability: No
Graphics: Z-buffer depth: 16 bit
Graphics: Active lights supported: -1
Loading 15382 records from star database
Module Sun.dll ............... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(E) Sun: Precision 1e-006, Terms 554/6634
Module Mercury.dll ........... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Mercury: Precision 1e-005, Terms 167/7123
Module Venus.dll ............. [Build 100830, API 100830]
Module VenusAtm2006.dll ...... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Venus: Precision 1e-005, Terms 79/1710
Module Earth.dll ............. [Build 100830, API 100830]
Module EarthAtmJ71G.dll ...... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Earth: Precision 1e-008, Terms 2564/2564
Module Moon.dll .............. [Build 100830, API 100830]
ELP82: Precision 1e-005, Terms 116/829
Module Mars.dll .............. [Build 100830, API 100830]
Module MarsAtm2006.dll ....... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Mars: Precision 1e-005, Terms 405/6400
Module Phobos.dll ............ [Build ******, API 060425]
Module Deimos.dll ............ [Build ******, API 060425]
Module Galsat.dll ............ [Build 100217, API 100215]
Module Jupiter.dll ........... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Jupiter: Precision 1e-006, Terms 1624/3625
Module Io.dll ................ [Build 100217, API 100215]
Module Europa.dll ............ [Build 100217, API 100215]
Module Ganymede.dll .......... [Build 100217, API 100215]
Module Callisto.dll .......... [Build 100217, API 100215]
Module Satsat.dll ............ [Build 100215, API 100212]
Module Saturn.dll ............ [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Saturn: Precision 1e-006, Terms 2904/6365
Module Mimas.dll ............. [Build 100215, API 100212]
SATSAT Mimas: Terms 113
Module Enceladus.dll ......... [Build 100215, API 100212]
SATSAT Enceladus: Terms 33
Module Tethys.dll ............ [Build 100215, API 100212]
SATSAT Tethys: Terms 101
Module Dione.dll ............. [Build 100215, API 100212]
SATSAT Dione: Terms 59
Module Rhea.dll .............. [Build 100215, API 100212]
SATSAT Rhea: Terms 68
Module Titan.dll ............. [Build 100215, API 100212]
SATSAT Titan: Terms 100
Module Iapetus.dll ........... [Build 100215, API 100212]
SATSAT Iapetus: Terms 605
Module Uranus.dll ............ [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Uranus: Precision 1e-006, Terms 1827/5269
Module Miranda.dll ........... [Build ******, API 060425]
Module Ariel.dll ............. [Build ******, API 060425]
Module Umbriel.dll ........... [Build ******, API 060425]
Module Titania.dll ........... [Build ******, API 060425]
Module Oberon.dll ............ [Build ******, API 060425]
Module Neptune.dll ........... [Build 100830, API 100830]
VSOP87(B) Neptune: Precision 1e-006, Terms 391/2024
Finished initialising world
Module PAX377.dll ............ [Build 140307, API 100830]
Module Ummu.dll .............. [Build 140111, API 100830]
Finished initialising status
Finished initialising camera
Finished initialising panels
Finished setting up render state

---------- Post added at 08:44 PM ---------- Previous post was at 08:20 PM ----------

update

just remade the playlist file and verified that it is correct by opening the play list file and still no joy

********************************************************
OrbiterSound 4.0 (3D) Build Nov 20 2012 01:00
********************************************************

Orbiter version: 100830
Advanced OrbiterSound settings: (Edit: 'Sound/cfg/Editable_Advanced_Configuration.cfg')
-------------------------------
Primary buffer 22050hz 16bits (default 22050/16)
DopplerFactor 1.00 (default 1.00)
VaccumAttenuationFactor 1.00 (default 1.00)
SoundDistanceFactor 1.00 (default 1.00)
MaxSoundProcessPerSecond 60 (default 60)
MaxAnimCheckPerFrame 10 (default 10)
PlayWhenOrbiterInBackground false (default false)
WriteInLogAllLoadedSound false (default false)
-------------------------------

Orbiter directory: C:\Orbiter 2010\
Listing planets winds and bases sounds:
6 planet wind sound found
5 bases sound found
Passed initModule - Ok
Vessel lizzy requested an ID, returned= 0 OK
Attempting RenderViewport initialisation...
Attempting GetStartValue initialisation...
Passed GetStartValue - Ok
Initialising directsound...
Sound hardware capabilities: Driver is certified.
Maximum hardware mixing buffers: 4.
Maximum hardware 3D buffers: 3.
headphone.
Attempt to create Primary buffer: 22050hz 16bits 3d: yes
3D primary buffer initialised OK
directsound initialised - OK
Passed RenderViewport - Ok
Attempting Mp3 initialisation...
MP3 ERROR-> no MP3 found in the mp3 directory
Mp3 initialised - Ok
Focus changed attempting to load vessel wave
Info: No sound config found for class: PAX377
Focus changed load vessel wave - OK
FAILED: FindResource DX Code: E_FAIL
LoadWave3D->unable to load 3D wave: sound\vessel\countdown.wav DX Code: E_FAIL
Attempting to close viewport...
Attempting to kill DirectSound...
-------------------------------
Wav files Statistics:
---------------------
Nbr of wav loaded during simulation: 46
Nbr of wav re-used from memory: 0 (not loaded from disk so not counted in wav loaded)
Max nbr of wav in memory in same time: 44
Nbr of wav failed to load: 1
Nbr of wav not unloaded at exit: 0
-------------------------------
DirectSound killed - OK
Passed CloseRenderViewport - Ok
Exited to Orbiter Launchpad - OK

Passed ExitModule - Ok
 

thepenguin

Flying Penguin
Addon Developer
Joined
Jul 27, 2013
Messages
220
Reaction score
0
Points
16
Location
Earth-Moon Lagrange Point (L4)
WriteInLogAllLoadedSound false (default false)

Attempting Mp3 initialisation...
*****MP3 ERROR-> no MP3 found in the mp3 directory
Mp3 initialised - Ok

Focus changed attempting to load vessel wave
*****Info: No sound config found for class: PAX377
Focus changed load vessel wave - OK
*****FAILED: FindResource DX Code: E_FAIL
LoadWave3D->unable to load 3D wave: sound\vessel\countdown.wav DX Code: E_FAIL


Wav files Statistics:
---------------------
Nbr of wav loaded during simulation: 46
Nbr of wav re-used from memory: 0 (not loaded from disk so not counted in wav loaded)
Max nbr of wav in memory in same time: 44
*****Nbr of wav failed to load: 1
Nbr of wav not unloaded at exit: 0
 
Last edited:

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
Yes I do.. I have renamed it to disable it. As it is a wav that should not be a issue as mp3's are compressed files vs uncompressed wav's. When I load the mp3 directly into the folder (option 2 in the read me) the MFD see's the mp3's no problem as seen in the above posts. When loaded the recommended way they are not seen at all and no freeze up happens at all. the wav file is to stop the countdown from happening. I know there is a setting in the sound thing to stop this from happening but I think it is right in the DLL of the ship that I am getting made and using the beta of right now. The renaming has never caused a issue thus far. Only the MP3 causes any sort of issues.

---------- Post added at 09:09 PM ---------- Previous post was at 09:07 PM ----------

in addition. As a wav file is un compressed data it does not need a codec to run. I don't use windows media player at all so it does not have any codec's in it. I do how ever have codec's installed as I can play just fine in win amp as well as the other software I have that deals with any sort of mp3 or compressed music files. I'm a audio engineer so I might not be good at the graphics or making the game cooler but I went to school for audio and I make music for a living so I'm right on my game on that.
 

thepenguin

Flying Penguin
Addon Developer
Joined
Jul 27, 2013
Messages
220
Reaction score
0
Points
16
Location
Earth-Moon Lagrange Point (L4)
I would try deleting/moving the playlist file and just putting the mp3s directly into the mp3 folder. If you try to do both things, OrbiterSound might get confused about where to load the music from.
 

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
I did that. When testing the play list I took the mp3's and placed them in a temp folder on my desktop.

when testing the MP3 I re named the playlist to .back like requested in the read me and the mp3's where loaded directly into the folder. I have tested other bitrates and compressions to see if orbiter likes a certain type of file in this case and still the same instant freeze. with no mp3 playing. On screen it does say stopped in this case.

when loaded the playlist I am fine as it does'nt even see the mp3 even thought in the read me it say that the m3u will direct to file location within orbiter.
 

n122vu

Addon Developer
Addon Developer
Donator
Joined
Nov 1, 2007
Messages
3,189
Reaction score
46
Points
73
Location
KHNB
Yes I do.. I have renamed it to disable it.

What file did you rename? The playlist file, or countdown.wav?

---------- Post added at 05:44 PM ---------- Previous post was at 05:31 PM ----------

when loaded the playlist I am fine as it does'nt even see the mp3 even thought in the read me it say that the m3u will direct to file location within orbiter.

Just trying to get all the details here. Did you edit the playlist in WinAmp as directed to add the new files?
 

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
ya no problem. The count down that I renamed was in the vessel file yes. The ship that I am getting built by someone and is in beta had it on by default regardless of what the sound config said so I renamed it so that I would not hear it. the file was countdown.wav not the second one because it was not being used at all. I renamed it to countdown_o.wav to not hear it anymore cause I did have it checked off in the sound config but will still coming on. My ship launches fast so the countdown starting when i hit the hover button doesn't work so well when i am already in the air.

---------- Post added at 11:10 PM ---------- Previous post was at 11:01 PM ----------

when trying the mp3 in folder method I renamed the playlist file to.back as stated in the readme (freeze as soon as it loads into orbiter)

when trying the m3u method I removed all mp3's from the folder as stated in the read me
and return the playlist file to normal no .back (does not see mp3's but in win amp they are fine no freeze at all)

I removed the playlist file completely and tried that. with mp3's in folder same result as above (rename attempt)

winamp plays mp3's fine
vdj plays mp3 fine (live performance software the cheap kind)
ableton live (live performance software very expensive) plays them no problem
Adobe Audition no problem
Pro Tools
VLC

I can keep going. I'm a audio guy as I have said so I got it all.

But the point is I just don't get why I have all these codec's, decoders, encoders you name it and I can't get mp3's into orbiter with out a crash following the instructions.
I'm sorry if I come across as a bit of a...you know what...but I have spent all this money on this audio gear and software for my own work and then when it comes to relax time I spend more time trying to do what I would think is easy and it always turns out to be a pain and not relaxing at all.
 

Ripley

Tutorial translator
Donator
Joined
Sep 12, 2010
Messages
3,035
Reaction score
327
Points
123
Location
Rome
Website
www.tuttovola.org
Never had a single problem with Orbiter playing other MP3s, and never heard of any user having such problems.

So it must be either your pc or the way you did things.
 

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
it was a stock orbiter! with only basic addons
 

n122vu

Addon Developer
Addon Developer
Donator
Joined
Nov 1, 2007
Messages
3,189
Reaction score
46
Points
73
Location
KHNB
when trying the m3u method I removed all mp3's from the folder as stated in the read me
and return the playlist file to normal no .back (does not see mp3's but in win amp they are fine no freeze at all)

That's to be expected. The original playlist, if you didn't make any changes to it other than renaming it, is looking for a single mp3 file called calm-spaces.mp3. If it's not there, you're not going to get any music. If you want the playlist to find music elsewhere on your PC, you have to open the playlist in Winamp, add the songs to the playlist, then save it.

From the readme:
WINAMP M3U PLAYLIST SOLUTION (recommended)
------------------------------------------
The better solution is to edit the orbitersound_playlist.m3u
located in this folder with winamp. If you use this approach
YOU DON'T NEED TO DROP MP3 here, they will be grabbed
from the original location on your disk

COPY FILES TO THIS MP3 FOLDER
-------------------------------------
Another solution is to simply copy any MP3 you want
into this directory. IN THIS CASE YOU MUST EMPTY THE PLAYLIST
or RENAME IT AS "orbitersound_playlist.back" FOR EXAMPLE.
OrbiterSound looks first for the M3U playlist
and stops the search of MP3s in this folder if it finds
even one entry in the playlist.
Notice how it says 'if it finds even one entry in the playlist.' It doesn't say 'if it finds one entry and finds that mp3.'

Here are the contents of my [Orbiter]/sound/mp3 folder for example:
 

Attachments

  • OrbiterSoundFolder.jpg
    OrbiterSoundFolder.jpg
    51.7 KB · Views: 17

TMHLIVE

Sci-Fi Test Pilot
Joined
Feb 21, 2014
Messages
182
Reaction score
0
Points
0
tried that...still both methods don't work. I have tried everything. I have no idea what is stopping it from running
 

n122vu

Addon Developer
Addon Developer
Donator
Joined
Nov 1, 2007
Messages
3,189
Reaction score
46
Points
73
Location
KHNB
Maybe run a dxdiag? Even though Windows Media Player is working fine, maybe something with your DirectShow installation is borked. :shrug:
 

N_Molson

Addon Developer
Addon Developer
Donator
Joined
Mar 5, 2010
Messages
8,865
Reaction score
2,609
Points
203
Location
Toulouse
Might be a codec issue as well... Those can be tricky.
 
Top