Orbiter-Forum  

Go Back   Orbiter-Forum > Orbiter Space Flight Simulator > MFD Questions & Help
Register Blogs Orbinauts List Social Groups FAQ Projects Mark Forums Read

MFD Questions & Help Post your questions here for help with the Multi-Function Displays.

Reply
 
Thread Tools
Old 06-17-2008, 02:14 AM   #1
Jebusy
Orbinaut
 
Jebusy's Avatar
Default PeA problems on planets with atmosphere

hey guys...okay following go play in space instructions on how to fly the DG to the moon.I takeoff head exactly east and pitch up at 30deg as instructed...i keep the Rinc to as low as possible on ascent...im told to pitch at 20deg to gain velocity and keet the indictor above zero and i do...the tutorial then says to cut main engines when ApA is above 300 and velocity is about 7500....this would be fine but it also says my PeA should be above 200..this is the part i have a problem at...my PeA is always negative and any attempts at trying to make it positive cause my velocity to increase considerably more than stated and my ApA to shoot up..oh yeah and my orbit gets really one sided as i stray further from the planet and after all that my PeA just slows down and stops while still negative

anyway does any1 kno where im going wrong? i hope i included enough info so you understand
Jebusy is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2008, 02:55 AM   #2
pattersoncr
Tutorial Publisher
 
pattersoncr's Avatar
Default

Quote:
Originally Posted by Jebusy View Post
 hey guys...okay following go play in space instructions on how to fly the DG to the moon.I takeoff head exactly east and pitch up at 30deg as instructed...i keep the Rinc to as low as possible on ascent...im told to pitch at 20deg to gain velocity and keet the indictor above zero and i do...the tutorial then says to cut main engines when ApA is above 300 and velocity is about 7500....this would be fine but it also says my PeA should be above 200..this is the part i have a problem at...my PeA is always negative and any attempts at trying to make it positive cause my velocity to increase considerably more than stated and my ApA to shoot up..oh yeah and my orbit gets really one sided as i stray further from the planet and after all that my PeA just slows down and stops while still negative

anyway does any1 kno where im going wrong? i hope i included enough info so you understand
The problem that your seeing is that your adding vertical velocity when you need to be adding horizontal velocity. Reduce your pitch to zero as your ApA gets above 200km. Then after main engine cutoff, coast until you reach Apoapsis. Burn prograde as ApT apptroaches zero.
Check out pg 88 of the Orbiter manual as well.
pattersoncr is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2008, 03:16 AM   #3
Jebusy
Orbinaut
 
Jebusy's Avatar
Default

thanks...just tried it there...it also solved other problems i was having like aligning properly with iss so thnx again
Jebusy is offline   Reply With Quote
Reply

  Orbiter-Forum > Orbiter Space Flight Simulator > MFD Questions & Help


Thread Tools

Posting Rules
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:01 PM.

Quick Links Need Help?


About Us | Rules & Guidelines | TOS Policy | Privacy Policy

Orbiter-Forum is hosted at Orbithangar.com
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2007 - 2017, Orbiter-Forum.com. All rights reserved.